Nerede O Eski Bayramlar

Sean

Member
“ Nerede o eski bayramlar?” Sizi bilmem ama bana bayramı çağrıştıran ilk cümle ne diye sorsanız, aklıma hep bu gelir. Bu sözü duyduğunuzda tebessüm ediyor musunuz? Belki. Bu bir klişe mi? Kısmen.

Nerede o eski bayramlar

Benim küçüklüğüm aile büyüklerimin bayram anılarını dinlemekle geçti. Herkesin bir araya toplanıp uzun uzun sohbetlerin edildiği, büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öpüldüğü bayramlar. Ceplere harçlık yerine özenle hazırlanmış içine lokum konulmuş mendiller… Uyandığı yatağın başucunda gördüğü bayramlıklarıyla mutlu olan çocuklardı bayram.

Çocukluğumda bilseydim bu kelimeyi kesinlikle “Klişe” derdim. Hep aynı hikayeler, hep aynı hatıralar… Ama bugün düşününce bu örf ve adetleri nispeten görebildiğim için şanslı sayıyorum kendimi. Bayram için alınan bayramlıklar, ziyarete gidilen büyükler, ceplere konulan harçlıklar… Ne yalan söyleyeyim, beni de mutlu ediyordu.

Zamanla her şeyin baş aşağı döneceğini kestirebilmek zor elbette. Önce bayram ziyaretlerinin yerini telefon görüşmelerinde bayram kutlamaları aldı. Sonra onu bile bıraktık. ” Yüzün hep gülsün, güneş hep doğsun. Bayramın kutlu olsun.” tarzında maniler düzerek, bir mesajla telefon rehberindeki herkese göndererek, bayramı basit bir düzeye indirgedik. Gelin görün ki bu da kesmedi. İyi ki sosyal medya ve türevi uygulamalar çıktı da emoji ya da hazır mesajlarla işimizi daha da kolaylaştırdık!!! Hayır, zaman ya da teknoloji değildi değişen. Zaman ya da teknolojiyi bahane edip değişen bizdik. Örf ve adetlerimizi de unutan bizdik.

Kötü olan başka bir durum, her sene biraz daha değerlerimizi yitirmemiz. O değerleri yaşatan insanları kaybettikçe biraz daha sıradanlaşıyoruz. Farkında değiliz, aynı zamanda yozlaşıyoruz. Keşke, klişe sandığımız bayramlara tekrar geri dönebilsek! Güzel olmaz mıydı?

Tıpkı geçen sene olduğu gibi bu senede Ramazan Bayramı’nı kapanma sürecinde geçireceğiz. Evet, ne yazık ki “Corona virüsü” tüm bunların üzerine tuz biber oldu. Öyleyse size nacizane bir öneride bulunayım. Bu bayram teknolojinin nimetlerini kullanarak sevdiklerinizin bayramını görüntülü görüşme yaparak kutlayın.

Sevdiklerimiz ile birlikte olamasak da en içten dileklerimle herkese huzur dolu bir bayram diliyorum. İyi bayramlar!


https://www.sohbetedersin.com/nerede...bayramlar.html

Sohbetedersin.Com Ailesi olarak Bayramınızı en içten dileklerimizle kutluyoruz.
 
Üst