Arkeolojik Kazılar Neden Yapılır?

Dea Dia

New Member

Arkeolojik Kazılar Neden Yapılır?

Kazı, arkeoloji biliminde kullanılan bir araştırma yöntemidir. Arkeolojik kazılar; bulunan yapının yapılma ve yıkılma tarihleri ile burada yaşayan insanların özellikleri hakkında bilgi vermektedir. Kalıntılar arasında bulunan polen ya da tahıl kalıntıları ile o zamanın coğrafya ve bitki örtüsü hakkında bilgi sahibi
olunmaktadır.

Kalıntılardan çıkarılan hayvan kemikleri de burada yaşayan toplumun hangi eti yedikleri hakkında bilgi vermektedir. Kısacası arkeolojik kazılar sayesinde; bir toplumun sosyo-kültürel tüm özellikleri hakkında yorum yapmak mümkündür.

Arkeolojik kazı işlemi oldukça uzun bir süreçte devam etmektedir. Kazıya başlanırken, çalışma sahası ince bir tel ile çevrilmektedir. Sonrasında da hazırlanan planlara uyularak kazıya başlanmaktadır.

Arkeolojik kazıda ilk tabakaya ulaşıncaya kadar, kazı makinelerinden yardım alınabilmektedir. Ancak bu tabakadan sonra kazıya; sivri uçlu mala, kova ve kürek benzeri el aletleri ile devam edilmektedir.



Günümüzde arkeolojik kazı yapılacak alanlar kentsel yaşama uzak bölgelerde tercih edilmektedir. Çünkü kent alanında kazı yapmak oldukça zor ve zahmetlidir. Kazı varlığı tespit edilse bile, yapılar genelde bina ve sokak altında kaldığı için kentlerde kazı yapma olanağı bulunmamaktadır.​
 
Üst