Herhangi Bir Şeyi Her Yönüyle İrdeleyebilmeyi Sağlayan 6 Şapkalı Düşünme Tekniği

Dea Dia

New Member
Herhangi Bir Şeyi Her Yönüyle İrdeleyebilmeyi Sağlayan 6 Şapkalı Düşünme Tekniği

Dr. Edward De Bono, daha etkili düşünmek ve bir konuyu her açıdan ele alabilmek için geliştirdiği teknik olan 6 Şapkalı Düşünme Tekniği'ni aynı adlı kitabında anlatmıştı. Hem bireysel hem de ekip çalışmaları için çok faydalı olan bu tekniği anlatıyoruz.

İnsanları diğer canlılardan ayıran en önemli farkı düşünme kapasitesinden gelir. Haliyle, binlerce yıllık süreç içerisinde düşünebilme becerimizi geliştirmek için onlarca farklı yöntem geliştirdik.

Bu yöntemlerden biri de Dr. Edward De Bono'nun geliştirdiği 6 şapkalı düşünme tekniği adı verilen yöntem. Bu yöntem sayesinde grup çalışmalarında ya da bireysel çalışmalarımızda, farklı şapkalara göre düşünerek daha verimli sonuçlar alabiliyoruz. Her bir şapka, üzerinde düşündüğümüz şeye farklı bir yaklaşım sağlamayı amaçlıyor. Peki bu şapkalar ne anlama geliyor?

Mavi Şapka

928905aa12fa867f7b5eac59191961ab8692142b.jpeg


Mavi şapka demek, genel anlamıyla büyük resmi görebilmek ve vizyon ortaya koyabilmek ile ilgilidir. Bu şapkayı taktığımızda genel ilerleyişi her yönüyle ele almamız gerekir. Genellikle yöneticilerin herhangi bir olaya yaklaşımı bu şekilde olur. Tüm etmenleri değerlendirmek, öncelikleri belirlemek bu rolün özellikleri arasında yer alır.

Beyaz Şapka


e97f18e5f786e9270cb7cd48a9c166494cc97e09.jpeg


Bu şapkayı takanların işi objektif olmaktır. Nesnel verileri değerlendirmek, duyguları tamamen işin içinden çıkarmak bu rolün olmazsa olmazıdır. Sadece gerçeklere ve eldeki bilgilere odaklanır. "Elimizde hangi veriler var? Ne biliyoruz? Eksik olan bilgilere nasıl ulaşabiliriz?" gibi sorular sorar.

Kırmızı Şapka

dd87ba834fd69a052b3f8e68b36355c3d12a0b4a.jpeg


Bir anlamda beyaz şapkanın tam tersidir. Duyguları, tutkuları, istekleri düşünme sürecine dahil etmekte kullanılır. Oldukça öznel olan ve kişisel deneyimlerden beslenen kırmızı şapka, duygusallığı ve sezgileri temsil etmekle görevlidir.

Yeşil Şapka

dda03225e617716c27ca0d6240882163be9eea97.jpeg


Yeni fikirleri temsil etme görevi yeşil şapkanındır. Yeni fikirleri ve yaratıcılığı, alternatif fikirler üretilmesini destekler. "Bunu daha farklı nasıl yapabilirim? Alternatif bir yol var mıdır? Neyi alternatif olarak kullanabilirim? Farklı ne deneyebilirim?" sorularını sorar.

Sarı Şapka

426df617b2ef5f56a2a0259ab2f61a723b50dadc.jpeg


Sarı şapka genel anlamıyla iyimserliği temsil eder ve bardağın dolu tarafına bakar. Olumlu düşünmek, avantajlara ve fırsatlara odaklanmak bu şapkanın özelliğidir. Alınacak olası kararların, izlenecek olası yöntemlerin olabilecek en pozitif yanlarına odaklanmasıyla öne çıkar.

Siyah Şapka

140f3fe45526d882f768e6aae42e61a61e1832e1.jpeg


Sarı şapkanın tam aksine siyah şapka ise kötümser ve karamsardır. Olabilecek en kötü durum senaryolarını ortaya koymaya çalışır. Siyah şapka "Bu iş tutmaz ya" demez, işin yapılması durumunda karşılaşılabilecek en kötü senaryoya karşı hazırlıklı olmayı sağlar.

Her şapkanın ve her rolün gerekli olduğu, etkisinin ortaya çıktığı süreçler farklıdır. Ayrıca belli aşamalardan sonra aynı şapkaları tekrar takmak gerekebilir. Örneğin bir fikir ilk defa ortaya çıkıyorsa, düşünme sürecinin en verimli olması için mavi, beyaz, yeşil ve sonunda da tekrar mavi şapka ile düşünülmesi tavsiye edilir. Zaten bütün düşünme süreçleri de mavi şapka ile başlar ve mavi şapka ile biter.

Hangi düşünme ve planlama aşamasında hangi şapkalara göre düşünülmesi gerektiğine dair alternatiflerden bazıları ise şöyle:

İlk fikir aşaması: Mavi, beyaz, yeşil, mavi

Alternatifler arasında seçim yapma: Mavi, beyaz, yeşil, sarı, siyah, kırmızı, mavi

Çözümleri tanımlama: Mavi, beyaz, siyah, yeşil, mavi

Hızlı geribildirim: Mavi, siyah, yeşil, mavi

Stratejik planlama:
Mavi, sarı, siyah, beyaz, mavi, yeşil, mavi

Süreç geliştirme: Mavi, beyaz, diğer beyazlar, sarı, siyah, yeşil, kırmızı, mavi

Sorun çözme: Mavi, beyaz, yeşil, kırmızı, sarı, siyah, yeşil, mavi

Performans değerlendirme: Mavi, kırmızı, beyaz, sarı, siyah, yeşil, mavi

Düşünme sürecinde şapkanın rengine göre bu sekanslar daha uzun olabilir. Ayrıca farklı süreçler için farklı sıralamalar da oluşturulabiliyor, yani her seferinde aynı kalıba uymak gibi bir zorunluluk söz konusu değil.

webtekno
 
Üst