Röportaj : Regex

eLfida

~Ponçik Hanım~
Yönetici
ForumIRC röportaj serisine, ForumIRC.Com forum sahibi Regex ile başlıyoruz. İyi okumalar dilerim.

eLfida Merhaba onguncum. Öncelikle bu röportajı benimle yapmayı kabul ettiğin için çok teşekkür ederim. İlk ve son röportajım bunuda belirteyim :) Ben hazırlanmadan geldim. Tamamen doğal bir şekilde her konuda soru soracağım. Hazırsan başlayalım mı?

Regex Merhaba Ela'cığım, ilk röportajın olabilir ancak son sınırlandırmasını koyman bence doğru değil. Zira büyük konuşmalardan kaçınma taraftarı olmak lazım. Hazırım, akıt gelsin.​

eLfida Şahsi fikrim bu yönde. Yinede dediğin gibi olsun.
Regex kimdir anlatır mısın?

Regex Adımı bilmeyen yoktur sanırım. Ben Ongun. Genelde insanlar, otobiyografik yazılar yazarken zorlanırlar. Yazmayı seven biri olarak pek benim de sevdiğim bir anlatım olmasa da kendimi anlatmak, kısaca değinmem gerekirse; doğma ve büyüme Ankaralıyım. Avukatım, 28 yaşındayım.​

eLfida Memnun oldum tekrar. Önce forumlardan başlayalım sonra özel hayata tekrar dönmek istiyorum.
İrc ve forum ile nasıl tanıştın?

Regex Kronolojik olarak gidecek olursak önce IRC, sonra forum kısmını anlatmam gerekir.
IRC ile tanışıklığım 2005 yılında başladı. Tabii ki o dönem çocuk denecek yaştaydım, bu yüzden bilinçsiz IRC geçmişim 2004 yılı da olabilir. Birkaç sunucuda takılıp herkes gibi önce komutlara merak sardım ve help maceram da böyle başladı.
Sonrasında şu an forumdaki @Cry (Serkan)'ın da olduğu IlkSevda.Net'te ilk kez teknik sorumlu görevine getirildim. Sunucu sahibi iMaJ (Mustafa) Manisalı bir ağabeyimizdi.
Ben o zamanlar 13-14 yaşındaydım açıkçası ama her çocuk gibi yaşımı biraz büyük söylerdim. Yani 17-18 gibi. :)
O sunucuda teknik bilgimi biraz daha ilerleterek SSH üzerinden oper yazmayı, unrealircd.conf'u falan öğrendim.
Sonraları Mustafa abi sunucuyu bir yakınına bırakmıştı 2-3 haftalığına. Tam hatırlayamasam da ya sağlıksal bir durumdu ya da ailevi. Gelen adamla anlaşamadığımız için biz bıraktık.
O yaşta liderlik zarureti doğdu, zaten içimde de hevesi oluşmaya başladığı için Sade.gen.tr adında kendi sunucumuzu kurduk.
Benim "genç coder" olarak yıllarca anılmamı sağlayan mIRC Scripting macerası da Sade.gen.tr için mIRC Script yapma gerekliliğiyle doğan merakımın sonucudur.
Forumlarla ilk tanışmam da yine 2005 yılının sonlarında mIRC Scripting'i daha iyi öğrenmek adına Google'da karşılaştığım dersleri, hazır kodları vb. incelemek için IRC forumlarına üye olarak oldu.
Bence sen sordukça ben anlatayım, daha 2005'i yeni bitirdik. 2021'e gelene kadar çok anlatmam gerekir çünkü. :)

eLfida :D bende bi durdum açıkcası 1 yıl içerisinde bunca şey..
2005 de seni irc ile tanıştıran kimdi peki?

Regex Ela ben y kuşağı çocuğuyum. Yani ne x kuşağı gibi teknolojiden uzak büyüdüm, ne de z kuşağı gibi elimde akıllı telefonla büyüdüm.
O zamanlar internete bağlanmak masraflıydı. 146'dan çevirmeli ağla bağlandığımız yıllar olduğu için telefon faturası çok kabarık geldiğinden zaten internet olanağımız kısıtlı olurdu. Internet cafelerin en popüler zamanlarıydı.
Öyle "arkadaşım", "akrabam" tanıştırdı diyemem çünkü hatırlamıyorum. Muhtemelen MyNet sohbet kısmını görerek tanıştım diye hatırlıyorum ya da tesadüfi gelişti. MyNet'e girip satranç oynadığımı hatırlıyorum çünkü.
Eski arkadaşlar bilir, MyNet'in IRC girişi kapalıydı uzun yıllar ama web sohbet olarak aktifti ve altyapısı IRC idi.

eLfida Eskiler bilir tabi ben z kuşağıyım :d

Regex Yok be, senle çok yaş farkı yok aramızda. Öyle söyleyip, bana kendimi yaşlı hissettirme. :) Z kuşağı 2000 sonrası doğanlar.
Ama sanal aleme sen daha geç başladın, o konuda haklısın.

eLfida Cry senin için çocukluk arkadaşım demişti. Siz o zaman ılksevda.net'te tanışıp bu zamana kadar dostluğunuzu pekiştirdiniz diye düşünüyorum. Doğru mudur?

Regex Evet, ama Serkan'la o dönem sorunsuz bir iletişim sürdürdük diyemem. Çocuk olmanın da etkisiyle zaman zaman atışıp aylarca konuşmadığımız dönemler olmuştu. Bizim bir de aramızdaki şakalaşmalar ve bu şakalaşmaların ciddiye dönmesi epey meşhurdur. Ama bir 10+ yıldır falan dostluğumuz kesintisiz sürüyor diyebilirim. Normalde çoğu eski dostum gibi Serkan da bu alemden uzaklaşmıştı. Sadece ücretli Front-End işleri yapıyordu MyBB ağırlıklı. Diğer yönetimimdeki çoğu dostum gibi onu da ben geri döndürdüm.
Yani ForumIRC'de bulunup, benim en eski tanıdığım kimdir dersen zamanlama olarak @Cry derim.
Sonra @every (Barış), @CtrL (Ali), @Bahtiyar, @fatal (Ferhat), @Painfully (Esra) şeklinde devam eder. Minimum 11-12+ yıllık tanışıklıkların getirisi olan dostluklar bunlar.
Ne mutlu bana ki, bu yeni projede çoğu eski dostumla yine bir aradayız. Bence yıllar sonra bu etkileşimi oluşturabilmek hem gerçek dostluğun bir göstergesidir hem de vefanın sözlük anlamı. İyi ki varlar.

eLfida Ne mutlu size yinede bağlarınız kopmamış.. Para değil, insan biriktir denir ya tam senlik bence bu söz :) Peki 2005 yılında irc de neden teknik konulara yöneldin. Daha çok göz önünde olmak varken?

Regex Ela o zamanlar kaynaklar şimdiki kadar zengin değildi. Bilgi paylaşımları çok kısıtlıydı.
Amacım göz önünde olmak ya da olmamak değildi. Yeni şeyler öğrenmeyi, kendisini geliştirmeyi ve farklı dehlizlere dalmayı her zaman sevmişimdir.
Ben SSH/IRCd kısmında çok ileri seviye bir adam olmadım. Yani bir UnrealIRCd modülü ya da TCL yazmışlığım yoktur. Asıl coderlık geçmişim mIRC Scripting'e dayanır. 2009 yılı sonlarına kadar birçok mIRC Scripting dersi, hazır kod yazıp forumlarda mIRC Scripting sorusu soran kişilere yardım amaçlı küçük kodlar yazıp vermişimdir.
Ama mIRC coder olarak son 10 yıldır piyasada olmadığım ve insanlar hep günceli, göz önünde olanı bildiklerinden çoğu kişi "Regex webmaster değil miydi ya? mIRC coder mıymış aynı zamanda?" diye şaşıracaktır eminim.​

eLfida Anladığım kadarıyla pek sohbete de katılmıyordun. Sürekli teknik konularda kendini geliştirme peşindeydin. Şuan ben bile şaşkınlıkla okuyorum 13-14 yaşında bir lise öğrencisinin yaptıkları şaşırılmayacak gibi değil doğrusu.

Regex Bu konuda en vefalı tepkilerden birini bana geçtiğimiz aylarda gösteren; @Set (Sinan) -ki şu an en bilinen başarılı coderlardandır- dostumdur. Bana söylediği bir cümle sayesinde o zaman insanlara yardım etmekle zamanımı boşa harcamamış olduğum düşüncesini bende oluşturduğu için buradan ona teşekkür ediyorum.
Genelde nankörlük hüküm sürse de gerçekten kıymet bilen insanlar da var bu IRC dünyasında. Bir şeyler yapıyorsak az sayıdaki kaliteli insanlar içindir.

eLfida Çok haklısın onguncum. Foruma üye olarak başladım demiştin. İlk yetkin neydi? Hangi forumda yetki aldın

Regex O forumda yetki almak için benim yaşım hayli küçüktü. Çünkü yöneticilik, o zaman her önüne gelene verilen bir rank değildi. Belli bir disiplin ve ciddiyeti vardı. Bu profesyonelliği de kodlama bilerek sağlayamazdın. Hatta ilk adapte olma sürecimde şu an bazen gülerek hatırladığımız komik anılarımız olmuştur. Bunu @inFerno (Hakan abi) ve o dönemden tanıyıp, saydığım birkaç kişiyle bazen hatırlarız.
İlk yetki aldığım forum, ForumIRC'ye de üye olan @zego (Ersin) arkadaşımın amatörce açtığı bir IRC forumuydu. Çok uzun soluklu olmadı zaten. Orada bana adminlik vermişti. Paneli falan ilk orada kullandım diyebilirim.
Daha sonra @inFerno abinin forumunda 2007 yılında bir süre moderatör ve süper moderatör olarak bulundum. O forumun adını vermeyeyim çünkü aynı isimde şu an güncel olarak açık bir forum. Yani o ismin ilk mimarı @inFerno'dur o zamanlar. Lobi.Net'in efsane ekibinin kurucusu olduğu dönemlerden bahsediyorum.
Daha sonraları 2008 yılında biz @every ile takılmaya başladık.
Burada olduğu gibi, ortak olarak açtığımız forumlar oldu. İlk ses getiren projemiz dönemin SohbetLive sunucularının sahibinden yine o zaman sükse yapmış bir IRC forumunu satın almaktı. @every 17, ben 15 yaşındaydım düşün. Genelde satın alma konusunda "bir de gençleri görelim bakalım" tarzı yorumlar yapılıyordu. :)
Gerçekten iyi denebilecek ivmeyi de yakalamıştık. vBulletin konusunda kendimi geliştirmeye de Barış'la gerçekleştirdiğimiz bu projelerin içerisinde başladım. Ama o zaman mIRC coder olarak öne çıktığımdan web tekniğiyle aram henüz çok iyi değildi. Barış benden daha iyiydi ve forumun teknik kısımlarıyla, host edilmesiyle vs. tamamen Barış yani @every ilgileniyordu. Domainler de onun üzerineydi.​

eLfida Sanal ortamda dostum dediğin insanlar gerçekten adı duyulmuş, hatırı çok insanlar. Öyle ki seni sevdikleri de burda olmalarının kanıtıdır. Barış bey ile de neredeyse çocukluk arkadaşısınız.
Forumlardan bahsetmişken ilk forumunu ne zaman açtın anlatır mısın?

Regex @every ile keyifli, sempatik ve çok hareketli 1-2 yıl geçirdikten sonra projesel bazda yollarımızı ayırdık. Şimdi geriye dönüp baktığımızda keşke o yılları daha olgun kafayla, daha iyi değerlendirseymişiz diyoruz. Çünkü bizim en büyük hatamız bir projeyi somut başarıya götürmeden sürekli yeni heyecanlar, yeni başlangıçlar peşinde koşmamızdı. Barış zaten domainci adam. Ben de sürekli yeni bir şeyler deneme heveslisiyim.
İstikrarı, sürdürülebilir olarak sağlayamadık.
Barış'la başladığımız bir projeyi ben devam ettirmiştim vs. oraları geçiyorum, biraz karmaşık çünkü.
Tamamen A'dan Z'ye kendi kurduğum ilk forum denemesi irckaynak.com'du (2010). Adından da anlayabileceğin üzere IRC forumuydu. Adı nereden geliyor dersen, Ekşi Sözlük'ün "kutsal bilgi kaynağı" sloganından esinlenerek "IRC bilgi kaynağı" gibi düşünmüştüm. :)
Ama o yıl benim üniversite sınavına hazırlandığım yıldı. Bu yüzden çok ilgilenemedim.
Bir de o dönemler @Bahtiyar'la çok takılıyorduk. Yani MSN'i açtığımda genelde kafa dağıtmalık şeyler yapıyorduk. O dönemler @Painfully (Esra), @Bahtiyar ve ben MSN'de konferansta çok sohbet ederdik.
Bir de dediğim gibi üniversite hazırlığı, dershane derken tam kendimi veremedim. mIRC Scripting'i de bıraktığım için demin de bahsettiğim nankörlük olgusundan dolayı çok aktif bir forum değildi.
IRCKaynak'ın benim için önemi şu oldu, vBulletin alanında daha önceleri @every ile ayrıldıktan sonra o dönem benim devam ettirdiğim forumumda teknik konularda yardımcı olan bir vatandaş vardı. 2010 yılında askere gitmişti kendisi. Yani tek kaldım IRCKaynak'ı kurarken.
vBulletin kurulumunu, eklenti kurmayı, basit şablon düzenlemelerini biliyordum elbette ancak topyekün bir yerin A'dan Z'ye tekniğini yönetecek bilgiye erişme gerekliliği duymuyordum. İlk vBulletin lisansını alışım, ilk panele tanımlayışım, ilk upgrade yapışım vs. hep IRCKaynak'ta oldu. vBulletin alanında bir forum admininden developerlığa giden yol oldu benim için.
Bu yüzden büyük bir forum olmasa da hakkını yiyemem oranın. :)
Daha sonra yıl 2012 oldu ve eskilerden çoğu kişinin bildiği, büyük ses getiren ircforum.com macerası başladı.
Sırf domain en kalitelisi olsun diye o zamanın parasıyla ZaiL'e 5.000 TL ödeyip satın almıştım domaini hiç unutmam. En çok konuşulan konulardan biri de bu olmuştu.
Ama ircforum.com hakkında açıklamaları zaten duyurulardaki "Bundan tam 9 yıl önceydi!" başlıklı konuda yaptım, bu yüzden tekrar uzun uzadıya anlatmayayım.

eLfida İlk forumunun ismi gerçekten çok manidarmış :) uzun soluklu olsa hiç de fena olmazdı. Bir forum satın almak için 5 bin tl mi? Gerçekten 2012 yılına görme fazla bir fiyat. O foruma ne oldu?

Regex Forumu almadım ki. :) Sadece domaini aldım.
Verileri sıfırlayıp baştan kurmuştuk kaliteli olması amaçlı.
Bu arada ben vBulletin konusunda kendimi eklenti yazacak düzeyde geliştirmiştim. Ufak ufak @Bahtiyar'ı da vBulletin'e başlatmıştım.
ircforum.com'un kuruluşunda olan kişileri o duyuru konusunda saymıştım ama üye olan olmayan herkesi buradan yine bir analım, emekleri için teşekkür edelim;
Abyss (Remzi), @CtrL (Ali), @Bahtiyar, @AnqeL (Beyza), Ashriel (Selin), Damla, RocKets (Ahmet), Ezgi, Thetis (Ezgi), Silya (Yağmur), Stella (Defne), Caddeci (Serhan), Osman, Wick (Emre), Düş (Aylin abla), Lanet (Buğra), Nokta (Okan), KEZMAN (Halil)
Ve şu an adını saymadığım birçok kişinin katkılarıyla forumirc.com gibi iddialı bir başlangıç yapmıştı. Hatta 2012 yılında forumların daha çok rağbet gördüğünü düşünürsek belki daha iyi bir ivme yakalamıştık ircforum.com'da.

O foruma ne oldu? Güzel soru. IRCForum'u kurduğumda şu an piyasadaki en eski forum olarak bilinen yere birkaç alternatif çıkmıştı aynı şu anki konjonktürde olduğu gibi. Küsenler, dağılanlar vardı.
Ana siteye benden birkaç ay önce ve benimle beraber toplam üç rakip vardı. Birinin sahibi uMut, diğerinin sahibi de Redworm'dü. Bu üç forum da hatrı sayılır bir ivme yakalamıştı.
Sonraları bahsettiğim forum el değiştirdi ve o zaman yönetimin başına herkesçe kabul gören, saygı duyulan insanlar geçince küskünlükler son bulduğu için herkes geri döndü.
Bu yüzden bu alternatifler zamanla küçülmeye gitti.
Hatta dördüncü olarak da Tövbe]{aR (Gökhan)'ın kurup EtheRciTy'e devrettiği forumu da sayabilirim. Orası da iyi bir gidişat yakalamıştı.
Dediğim gibi IF satılınca, satılması önemli değil de başına o zamanlar saygı duyulan adamlar geçince (şu an o kişiler yok) bizim ircforum.com da dahil olmak üzere alternatiflerinde bulunan kullanıcılar tek platformda toplandı ve bu bahsettiğim forumların hepsi düşüş yaşadı.
Benim de o sıra farklı işlerim vardı. Forumun bu gidişatı canımı sıkıyordu. Bir de dost bildiğim, demin "eskiden teknikle ilgilenen bir vatandaş vardı" olarak belirttiğim kişiden çok ağır bir ihanet gördüm. Bu yüzden iyiden iyiye soğudum.
2014'e kadar açık tutsam da 2014'ün ilk ayı kapattım. Domaini de 2016 yılında yine @Cry dostumun aracılığıyla Geyik.Net sahibi Suayip'e sattım.
ircforum.com domaini hâlâ kapalı olarak kendisindedir.​

eLfida Bir foruma emek gerek, bilgi gerek, tecrübe gerek. Ben her zaman bunu savunurum. Yetki almak mesele değil. Mesele tamamen o yetkinin hakkını vermek.
Açmak istese gerçekten güzel bir ismi var domainin.

Regex Domain isterse irc.com olsun. Bir forumda yönetim ve altyapı kaliteli olmadıktan sonra tutunamazsın. Domain göze çarpıcı gelir ama nice güzel domainler iş bilmeyen adamların elinde heba oldu. Genel konuşuyorum, büyük sunucular için vs. kimseyi doğrudan hedef almam.
Sadece domainin kıyafet olduğunu düşünüyorum biraz projeler için. Projenin devamlılığını sağlayabilmek, o domaine yapılacak çalışmalar ve yatırımlar ile şekillenir.

eLfida 2014 de orayı kapatıp üniversitesi bitirmeyi mi düşündün? Nasıl yön verdin hayatına?

Regex Açıkçası ircforum.com varken de ben uzun bir süre IRC'den uzak kaldım. Yani şu an forumirc.com'a paralel olarak trtalk.net'i açtığımız gibi bir yandan aktif bir IRC sunucumuz yoktu. Anlık yönetim iletişimi için MSN kullanıyorduk. Sadece kısa bir dönem @AnqeL'ın sunucusu olan Arkadasca.Net'i resmî IRC sunucumuz olarak belirlemiştik.
Çocukken bu teraziyi dengede tutup, ayarlamak olgunluk bağlamında düşünecek olursak zordur. İlla ipin ucu kaçar. Ancak yetişkin bir birey olduğumdan açıkçası ben gerçek yaşantımdaki ideallerim ve sorumluluklarımı sanalla karıştırmadım. Çoğu hukuk öğrencisi gibi okulu biraz uzatarak bitirdiğimi kabul ediyorum ama bunun nedeni dijital platformlardaki projeler değildi.
IRCForum kapandıktan sonra da sanaldan koptuğum söylenemez. Ama ForumIRC.Com açılana dek 2014 yılından bu forumu kurduğumuz tarihe dek IRC forumlarıyla da ilgilenmedim diyebilirim.
Sadece -yine duyurularda açıklamıştım- 2019 yılında IF kiralandığında kısa bir süre teknik admin olarak gittim. Bu da hatrını kıramayacağım Aragorn'ün teklifi üzerine oldu. Onun dışında 7-8 yıl kadar IRC forumlarıyla alakadar olmadım.

eLfida Sence irc forum mu, genel forum mu?

Regex İkisinin de ayrı yeri ve tadı var. Ortam olarak birbirlerinden farklı görüyorum. Ancak IRC forumlarında biraz daha disiplin, profesyonellik, sadelik öne çıkıyor. Yıllardır birbirlerini tanıyan insanlar var, belirli bir alanda üstad olan kişilerin (coder, helper vb.) saygınlığı oluyor.
Daha da önemlisi tanıtımlar serbest olduğundan (sadece sunucu ve radyo değil, forum ve web site tanıtımları için de konuşuyorum) bir bakıma bütünleştirici bir ortam oluyor. ForumIRC'de bunu sağlayabilmiş olmak da güzel bir ivme yarattı.
Mesela grafikerlarımızın ikisinin de hatrı sayılır bir ivmeye sahip genel forumları var. Ancak buraya destek oluyorlar. Keza yine müdavim üyelerimizin kendi forumları ve siteleri olmasına rağmen ForumIRC'de bizimle birlikte vakit geçirebiliyorlar ( @Kerem, @Charismax vb.).
Bir yandan webmaster forumu havası da yakalanmış olunuyor. Bu atmosfer de hoşuma gitmiyor değil.

eLfida Forumirc.com ile ilgili ne düşünüyorsun? Beklentilerin ne?

Regex Biraz yukarılarda 2012 yılındaki konjonktürden bahsetmiştim. Uzun yıllar bu ortam yeniden sağlanamadı. IRC forumlarında bir tekelleşme yaşandı.
IRC forumu açan, açmayı düşünen kişilere bu süreçte (2014-2019 yılları arası) hep olumsuz düşüncelerimi bildirdim. "Açmayın, tutmaz" diyordum. Nitekim sağlam bir rakip hiç çıkmadı. Ta ki 2019 yılına kadar.
2019 yılında IF'in kiralanması, o süreçte yaşanan aksaklıklar, sonra kira olayı son bulurken yaşananlar, akabinde açılan IRC içerikli forumların hiç bugüne kadar görülmemiş bir şekilde tutması tekelliği ortadan kaldırdı.
Biz aslında biraz geç bile kaldık. Bunu bazen üst yönetimdeki arkadaşlarımla sohbet ederken de dile getiririz. 2019'da bu yola çıksak şimdiye sistemimiz oturmuş olurdu. Yine de keşkelere pek yer vermeyen ve önüne bakma taraftarı olan biri olarak, 2 aylık bu kısa sürede güzel yerlere geldiğimize ve bu ilerleyişin istikrarlı bir sistematikte süreceğine inanıyorum.
Bilindiği üzere IRCdForumlari.Net'i satın alıp üyeleri aktardık. Bu aslında daha ziyade SEO odaklı bir hamleydi, bir yandan da devamının geleceğini müjdelemek istedik.
Şu an için görüşmelerini sürdürdüğümüz, çok daha iddialı ve içerik potansiyeli olan satın alacağımız 1-2 forum olacak. Ses getirecektir.
Tabii bu alımları sağladığımızda IRCdForumlari.Net'te olduğu gibi yalnızca üyeleri aktarmayacağız, üyelerle birlikte konu ve mesajları da kendi veritabanımıza ekleyeceğiz.
Yine ücretsiz grafik desteği projesini hayata geçirdik, bu Türkiye'de bir ilk ve bizden önce uygulayan kimse olmadı. Bu tarz özgün projelerimiz var, ilk genel yönetim toplantımızda da konuştuğumuz için sen biliyorsun zaten.
Üst yönetimdeki kişiler olarak çoğumuz çalıştığımız için gündüzleri forumla yeterince ilgilenemeyebiliyoruz. Yönetim ailemize birkaç katılacak kaliteli arkadaşlar olacak.
Teknik kadro açısından yine kendimizi rakipsiz görüyorum. Bizde 4 teknik adam var. Developer rankında @Cry ve @Bahtiyar gözükse de forum sahipleri olarak ben ve @every de teknikle ilgili çalışmalar içerisindeyiz. Modern temayı @Cry ve @every geliştirmeye devam ediyor zaten.
Hatta @CtrL ve @fatal da vBulletin'den anlayan adamlar. Tekniğe karışmıyorlar ama forumda yazılımcı kalmasa tek başına bir vBulletin sistemi götürebilecek deneyimi olan insanlar ve daha önce bunu yaptılar.
Grafikerlarımızın da kendilerine ait genel paylaşım platformları var. Teknikle ilgili olmasalar da aynı zamanda forum sahibi oldukları için onlar da panel kullanımı konusunda ileri seviye tecrübeye sahipler.
Yani admin kadrosunda bulunan 8 kişinin kullanılan altyapıya %100 hakim olmasından bahsediyorum. Bu bence muazzam ve harikulade bir şey. Herhangi bir forum yönetiminde bu şekilde bilgili insanların bir araya geldiği bir üst yönetim kadrosu göremezsiniz.
Yani beklentim hayli yüksek, ama yıl 2021 olmuşken eski dostlarımızın %70'den fazlasını yine bir araya getirmiş olmak bile çok güzel benim için. Hakkımızda hayırlısı olsun diyorum.

eLfida Gelişmeler, projeler, toplantılar. Forumirc.com için oldukça iddialı olduğumuz ortada. Modern tema demişken, ona da forumlar arasında ilk diyebilir miyiz?

Regex Hayır, çünkü responsive tema özelliğini kullanabilmek için XenForo olarak yayın yapan forumlar mevcut. IRC içerikli bir forum da bu sisteme geçti. Yani vBulletin'den tamamen çıkıp farklı bir altyapı/yazılım kullanıyor. Gerçekten çok güzel, modern bir sistem XenForo. Karşıt ya da önyargılı değilim. Ancak IRC nasıl eski bir teknoloji ise, IRC kullanıcılarının çoğunda da alışılagelmişliği terk etmeme düşüncesi hakim.
Bu noktada hitap edeceğimiz kitlenin nabzını çok iyi tutmak, taleplerini karşılamak da mühim. Bu çerçevede bir yandan modern tema sunup, bu temayı geliştirirken diğer yandan da kullanıcılarımızın bu yöndeki serzenişlerini dikkate alarak ikincil tema seçeneği olarak; default vBulletin 3 temasını seçip kullanabilme hakkı sunuyoruz.
Modern bir forum arayüzü sunma konusunda ilk değiliz ama bu şekilde iki alternatif sunuyor oluşumuz bakımından -bildiğim kadarıyla- IRC forum siteleri arasında şu an tekiz.​

eLfida Bizde alternatif çok. Bizim için önemli olan üyelerimizin konforu, kolay bir şekilde vakit geçirebilmeleri diyebiliriz. Öyle değil mi? Kısa olarak diğer forumlar hakkında da bir düşünceni alabilir miyiz? ^^

Regex Diğer forumlarla ilgili olumsuz bir düşüncem yok açıkçası. Ben biraz mükemmelliyetçi anlayışa sahip bir yönetici olduğum için olumsuz eleştiri çıkartmak istersem bir dolu kulp bulabilirim ancak yersiz olacağı görüşündeyim.
Sadece 2019 yılındaki o dönem tekel durumda olan forum kiralandığında, bana yönelik yapılan haksızlığı duyurulardaki konuda biraz açıkladım. Bu zaten ayyuka çıkmış bir meseleydi, peşi sıra gelen diğer yanlışlar yüzünden alternatifler doğdu.
Onun dışında öteki IRC forum siteleri hakkında diyeceğim herhangi bir şey yoktur. Herkes öyle veya böyle emek veriyor, herkesin yolu açık olsun ve haklarında en iyisi olsun.
Hepimiz birbirimizi yıllardır az veya çok tanıyan insanlarız, ben isterdim ki bazı arkadaşlar da hayırlı olsun dileklerini sunsunlar. Bunu gelip, üye olarak bildiren ve TRTalk.Net'e bağlanarak bilahare ileten farklı forumlardan yöneticiler oldu. Onlara teşekkür ediyorum.
Kendilerine rakip doğduğunu düşünen arkadaşlara da saygı duyuyorum. İtibar suikasti amaçlı karalama kampanyası oluşturulmaya çalışılmadığı ya da bir saygısızca girişim olmadığı sürece bizim kimseyle polemik yaratarak kaostan beslenmeyi düstur edinecek bir amatör yönetim politikamız olmayacaktır. Bunu zaten bizi tanıyan herkes bilir.

eLfida Peki şuan için oldukça iyiyiz. Eksikliklerimiz var tabi farkındayız elimizden geldikçe tamamlamaya gayret ediyoruz.
Forumirc.com u şuan yada ileride kapatmayı veya satmayı düşünüyor musun?

Regex Kesinlikle hayır. Tabii ki burada "ForumIRC ilelebet payidar kalacak" gibi büyük büyük cümleler kuramam, ayaklarını yere sağlam basmayı ve realist olmayı yeğleyen biriyim. Ancak ben genelde site satmayı seven birisi değilim. Çünkü site ticaretinden para kazanmıyorum. IRC'den hiç para da kazanmadım.
Bir projeye girdiysem uzun vadeli ve istikrarlı olmaktan yanayım. Bir forum açıp, 2 ay sonra kapatan insanları her zaman eleştirmişimdir. Kendileri ne yaparlarsa yapsınlar, örneğin bir kişisel blogu kapattı diye kimse yazarını yadırgayamaz. Ama bir forumun kaderi hakkında vereceğiniz karar, kullanıcılarca verilmiş o karşılığı herhangi bir maddi ölçütle paha biçilemeyecek emekleri yok ediyor.
Daha şimdiden forumu satın almak isteyen bir SEO danışmanı arkadaş oldu. Olumsuz yanıt verdim.
Ama dediğim gibi yarına çıkacağımızın garantisi yok, bir ölümlünün sonsuz ve sınırsız garantiler vermesi doğru olmayacaktır. Ancak böyle bir düşüncem kesinlikle yok. Herkes gönül rahatlığıyla ForumIRC'de içerik üretebilir, paylaşımda bulunabilir.

eLfida Forumu satmadığına göre uzun yıllar burda beraberiz diyerek forum sorularımı burda bitirip biraz özel sorulara geçelim ne dersin?Çünkü okuyucularımız çok merak eder :d

Regex Emir komuta sende.​

eLfida Ama dur, ondan önce Trtalk.net'i sorayım. Demin bahsi geçti çünkü onu atlamayalım.
Bilindiği üzere geçen sene TRTalk.Net ilk pandemi sürecinde açıldı. Güzel de bir potansiyel yakaladı daha sonra sunucu kısmı kapatıldı. Biz burayı satın aldık.
Trtalk.net hakkında düşüncen nedir?

Regex TRTalk; geçtiğimiz yılın Mayıs ayında @inFerno, @RainmaN, @Kursad ve @Painfully gibi değerli isimler tarafından kurulan bir IRC sunucusudur. Genelde sohbet ya da chat ile başlayan domainlerin yahut jenerik alan adlarının aksine; farklı bir marka niteliğiyle bu yola çıkıldı.
Pandeminin ve bu isimlerin kalitesinin etkisiyle güzel bir ivme yakalandı.
Biz ise bu projeyi devralarak sunucuyu yeniden aktif ettik. TRTalk için de güzel projelerimiz var senin de bildiğin üzere. Şu an önceliği ForumIRC'ye verdiğimiz için daha kendi halinde bir ortamımız var, ancak sürekli sohbetin döndüğü; özellikle de akşamları bir araya geldiğimiz güzel bir IRC sunucusu.
Öte yandan kullanıcılar bizlere rahatlıkla ulaşıp, iletişim kurabiliyorlar.
Elbette ki TRTalk'ın satın alınması ve yeniden açılmasının yegane amacı ForumIRC için iletişim sunucusu olması değil, FI'yi rayına oturttuğumuzda sunucu için de projelerimiz ve yatırımlarımız olacak.
Ben IRC sunucularının Google desteği olmadan büyüyebileceğine inanmıyorum. Hele günümüzde artık mIRC userı dediğimiz kullanıcı kitlesi tamamen yok oldu. Sohbet siteleri, mobil uyumu da bulunan web appletları sayesinde ayakta durabiliyor. Müdavimleşen kullanıcılara sohbet arayışında olan yeni kullanıcıları eklemek için de SEO çalışması gerekiyor.
SEO konusunda da bilgi ve uzmanlık yetmiyor. Hem güncel ve özgün içerik, hem de dış çalışmalar için sürekli maddi bir kaynak akıtmak gerekli.
Kısacası; bir süre daha TRTalk kendi halinde ilerleyecek. Ancak kapanmayacak, sonrası için büyüme projelerimiz olacaktır. Sunucunun root admini olarak TRTalk için daha muhtevaslı soruları bence senin röportajında sana sormalılar. :)

eLfida :)peki öyle yapsınlar.
Şimdi seni internet ortamından tanıyoruz. Bazıları reel olarak da tanımış, görüşmüş olabilir. Senin duruşun otoriter, dominant, mükemmelliyetçi ve ciddi. Reel hayatında da aynı bu şekilde misin?

Regex Mesleğim gereği reel yaşantımda da ciddi bir duruşa sahibim. Takdir edersin ki mahkeme salonunda Cem Yılmaz'a bağlayamam. :) Ancak duruşum resmî olsa da beni yakınen tanıyanlar hiç de öyle olmadığımı bilir ve söylerler. Uzaktan bakıldığında ciddi, kasıntı ve soğuk biri olarak izlenimleniyorum. Ancak tanındıkça hakkımdaki düşünceler değişiyor.
Bence "samimiyet" kelimesi paradoks içeren, alengirli bir sözcük. Şöyle ki; bana göre bir insanın herkesle arası iyiyse, herkese gülücükler dağıtıyorsa, herkesin yüzüne gülüyorsa mutlaka bir yapmacıklık barındırıyordur. Güleryüzlü olmayı yadırgamıyorum elbette. Burada çok ince bir çizgi var.
Bana göre ise gerçekten yakın bulduğunla, samimi olduğunla yakınlık kurmaktır. Bunu da yakın çevremle gerçekleştiriyor olmak beni soğuk, kasıntı yapmamalı bence.​

eLfida Yani tabi bu senin görüşün, tutumun. Ben tam tersi diyebilirim :d
Avukatlık mesleğini neden tercih ettin? Avukat olmasaydın hangi mesleği yapmak isterdin?

Regex Hukuk okumayı lise 3. sınıfta düşünmeye başlamıştım. Nedeni de adalet idealim olabilir. Bir süper kahraman olmasam da, dünyayı tek başıma değiştiremeyecek olsam da işimi iyi yaparak buna katkıda bulunabilirim. Bir söz var; "sen değiş, dünya değişsin". Tam da öyle.
Düşüncem odur ki herkes bildiği işi yapmalıdır. Bilişim sistemlerinde ne kadar iyi olduğum malum. Aslında amacım Bilişim Hukuku alanında çalışmak. Bu hedefim doğrultusunda 2018-2019 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi, Bilişim Hukuku programında yüksek lisansımı tamamladım. Ancak şu an yaptığım avukatlık bu alana ilişkin değil. Yine de bu alanda kendimi geliştirmeye devam ediyorum.
Avukat olmasaydım muhtemelen Yazılım Mühendisliği ya da Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinden birini okuyup mühendis olurdum. Gerçi mIRC Scripting ve web programlama ile başlayan kod yazma serüvenimi alaylı olarak devam ettirip, özellikle üniversite yıllarında SEO danışmanlığı hizmetleri verdim. Yani mühendis olmasam da bir gün avukatlığı bırakırsam kendimi çevirebilecek bilgi birikimine eriştiğimi düşünüyorum.

eLfida Maşallah. Ben okumaktan ve röportaj yapmaktan büyük keyif alıyorum. Uzun uzun yazmana rağmen çok akışkan ve hızlısın. Bu durum meslektaşlatın arasında rekabet yaratıyor mu

Regex Birçok kişi benim bu yazı dilimin mesleğimden geldiğini düşünüyor. Ancak ben üniversite dönemimden önce de Türkçeyi güzel kullanmaya özen gösterirdim. Cümlelerimin altyapısı da sanırım, kitap okumayı da en az yazmak kadar sevmemden kaynaklanıyor.
Hukuk doktrininde önemli olan hızlı yazmak değil, en etkili savunmayı hazırlayabilmektir avukat açısından. Klavyem hızlı olsa da bir o kadar kontrollü çalıştığım için sürat benim düşmanım olmuyor.
Şu an çalıştığım ortam aşırı rekabetçi bir ortam değil, iş ortamımdan memnunum. İş dünyasında bulunması zor bir ortama sahibim ne mutlu ki bana, bu yüzden o tarz bir sorun yaşamıyorum.

eLfida Umarım hep mutlu olduğun bir ortamda çalışırsın. Kitap okumayı sevdiğini söyledin. Şuan okuduğun bir kitap var mı?

Regex Evet, şu an Tolstoy'un; Savaş ve Barış kitabını okuyorum.

eLfida Forumda mesleğin kısmında 'Avukat' dışında 'Siber Güvenlik Uzmanı' yazıyor, bu konuda biraz bilgi verir misin?

Regex Çoğu küçük kardeşimizi ne yazık ki -özellikle çocuk yaşta- "hack" merakı sarıyor. Ben ise bozmak, zarar vermek yerine yapıcı bir şekilde kod dünyasına mIRC Scripting ile adım attığımı açıklamıştım. Programlama mantığını mIRC Scripting ile çözdükten sonra diğer betik dilleri ve yazılım dillerini öğrenmek daha kolaydır.
Hack konusuna merak sarmam küçük yaşlarda, ego tatmini için olmadı. Biraz daha olgunluk kazandıktan sonra (19-20 yaşlarımda) oldu ki iyi ki de öyle oldu. Bu anlatacağım şeyi yakın dostlarım bile bilmez, bu röportaja özel olsun. :)
Kitap okumayı sevdiğim kadar insanların ruh dünyalarını, amaç ve gayelerini, ideallerini anlamaya çalışmayı da severim. Bana göre "suçlu" insan cüzzamlı değildir. Ötekileştirilmemelidirler ve onları da anlamak lazımdır.
Bir siteye index atıp Zone-H kaydı ekleyip, gövde gösterisi yapma hevesim hiç olmadı. Ancak bu insanların (lamerlar değil, gerçekten bu işi meslek olarak profesyonelce yapan hackerlar ve carderlar) dünyalarına dahil olup suç işlemeden, onlardan olmadan, onları tanımak ve anlamak isteği hasıl oldu bir dönem.
Ben de bir siber kimlik oluşturup onların dünyasına dahil oldum. Kodlama ve programlama hakimiyetim zaten olduğundan öncesinde ufak bir hazırlık ve kurgusal hayat hikayesi senaryolaştırdım. Hacking konusunda işe yarayan Python dilinde vs. eksiklerimi kapattım ve onların dünyasına dahil oldum.
Ne yapıyorlar? Amaçları ne? Hedefleri ne? Ne kadar laftalar, ne kadar gerçekler? Bunu canlı canlı aralarına sızarak deneyimlemeliydim. Çünkü uzaktan edinilecek bilgilerin içinde hep şehir efsanesi olma olasılığı bulunurdu.
Maddi çıkar elde edenlerin yanı sıra siyasi bir kimliği bulunan ve bu doğrultuda "hacktivist" faaliyetler yürüten hack gruplarını, devlet desteği geyiklerinin doğruluğunu da merak ediyordum.
Şu an o ICQ adresimi açsam hâlâ deşifre olmamışımdır ve o insanlar beni de kendileri gibi black yolda zannederler. :) Hackerların tabiri ile; sosyal mühendisliği dibine kadar uyguladım, hem de hackerlara.
Neyse, burada tim adı veya detay vermeyeceğim.
Hacking alanında kendimi bu şekilde, alaylı olarak geliştirip uzmanlık kazandım. Zaten son yıllarda siber güvenliğin kursu, dersi falan çıkmış olsa da bu işi etik hacker olmak isteyenler de tam olarak teoriyle öğrenemez.
O ortamlarda öğrendiklerimi, şahit olduklarımı ve uyguladıklarımı burada anlatmayacağım elbette. Çok sayıda exploit yazmışlığım, 0-day keşfetmişliğim vardır.
Daha sonra edindiğim bu pratik bilgilerle; CEH sınavına girip etik hacker sertifikası aldım. Bug Bounty denilen ödül sistemleriyle de ilgilendim.
Kısacası şöyle özetleyeyim Bug Bounty'i, büyük sistemlerde bulduğum güvenlik açıklarını sistem yöneticilerine raporluyorsunuz ve bunun için belirli ödüller kazanıyorsunuz. Bununla genelde beyaz şapkalı (white/etik) hackerlar ilgilenir. Benim de zaten amacım illegalist olmak değildi.
Birkaç firmaya internet siteleri için siber güvenlik danışmanlığı hizmeti verdim.
Şu an yine fırsat buldukça yeni bilgileri ve açıkları takip etmeye çalışıyorum. Ancak aktif olarak geçimimi sağladığım iş bu değil. Kendi mesleğimden, diğer işlerimden fırsat kalmıyor zaten.
Bunu da itiraf tadında anlatmış olayım. Dediğim gibi çok yakın dostlarım bile bilmez o camiada sanal bir kimlik yaratarak yer edindiğimi.
İlk kez sana anlattım. :)

eLfida Teşekkür ederim benim röportajıma anlattığın için ^^
Maşallah onguncum sor sor bitiremiyorum. Sende de ne cevherler varmış hele şu son itiraflardan sonra şaşırdım doğrusu :)
Son sorularımı sorup bitirmek istiyorum.
Neden Regex? Bi anısı var mı bu nickin?

Regex Regex; Regular expression'ın kısaltması. Regular expression, düzenli ifadeler demek. Hayatıma mIRC Scripting ile girmiş olan bu kavram, birçok programlama dilinde kullanılır. 2008'in başlarından beri bu nicki kullanıyorum.

eLfida Oldukça manidarmış. 3 tane özel sorum var sana. İlki "Pc ile nasıl tanıştın?"

Regex Evimize bilgisayarın girdiği zamanlar daha her evde bilgisayarın olmadığı yıllardı; 1999 yılı. Internetin bağlanması ise bundan bir 1-2 yıl sonra gerçekleşti. O zamanlar Doom 2, Wolf 3D gibi savaş oyunları oynardım.

eLfida Vay be. Soran kişi fare toplamaydı demişti :d
İkinci sorum; Bir şeyin orijinaline sahip olabilsen, o ne olurdu?

Regex Bir şeyin orijinaline zaten sahibim, karakterim ve benliğim. Bundan dahası, ötesi yok bence.

eLfida Güzel bir cevap oldu :)
Üçüncü sorum ise "Evine yeni bir oda ekleyebilseydin, hangi ihtiyaçlarını karşılardı... Nasıl bir oda olurdu?"

Regex Son yıllarda hiç ilgilenemeyen biri olarak müzisyen kimliği de bulunan bir sanatçı ruhlu insanım ben aslında. Dolayısıyla orayı stüdyo yapardım. İlk olarak da bir org veya piano alırdım.
Ata Demirer'e benzer bir tarafım da vardır fiziken ama daha çok yetenek olarak. Taklit yeteneğimi sen biliyorsun, bu forumda bilen insan sayısı azdır. Esasında diğer yetilerimin dışında üzerine gitmek isteyip, mutlu olduğum ama kendi çapımda yapmak dışında ukte kalan bir uğraştır sanat. Keşke ülkemizde sanata, sanatçıya biraz daha fazla değer verilseydi belki rotalarımı tamamen o yöne kaydırarak bir gelecek planlaması yapmayı arzulardım.

eLfida Güzel olurdu gerçekten. İtiraf etmeliyim ki o konuda da çok iyisin. Teşekkür ederim onguncum vakit ayırıp röportajımı kabul ettiğin için ^^
Son olarak söylemek istediğin bir şey var mı?

Regex Son olarak söyleyeceğim, kullanıcılarımız gönül rahatlığıyla ForumIRC'de vakit geçirebilir. Herhangi bir sorusu, sorunu, önerisi, isteği ya da şikâyeti olan bizlere forum üzerinden ya da IRC.TRTalk.Net'ten anlık ulaşabilir.
Canım ben teşekkür ederim bu güzel röportaj için. Biraz uzun tutmuş olsak da keyifle okunmasını dilerim.

~. ~. ~

Rima' Alıntı:
Ongun ile çok kısa süre önce tanışmış olmakla birlikte insanlar hakkında ön sezilerimin güçlü olduğuna inanırım. Duruşunu hiç bozmamış biri. İnsanlarla kurduğu arkadaşlığını da baz alırsak gerçekten etrafımda olmasını istediğim kişiler arasında. Ayrıca; kendisinin sanal platformlarda saygı duyulan biri olmasından mütevellit saygı ve sevgiyi hak ettiğini düşünüyorum.

Başta da belirttiğim gibi tanışalı çok kısa süre oldu ama umarım uzun süreli dostluğumuz olur. ForumIRC'de uzun zaman birlikte olmak ümidi ile.

~. ~

Kaf Dağı' Alıntı:
Vallaha Ongun ile tanışmamız 2015 yılına dayanıyor, Yine forum platformlarında tanışmıştık o süre zarfında onun sorunlu olduğu forumdaydım sonra sonra işte tanıştık başka bir forumda yine dostluk gardaşlığa döndü, Kendisi hiç istikrarını bozmayan her gün kendine yenilik katan neysem oyum diyen bir yeni avukatımız, kimseye eyvAllah ı olmayan ne zaman yardım lazım desem zamanı hemen koşan adam gibi adamdır Ongun....
Bazıları çekemez atar tutar lakin tanıyan gören mertliğini bilir, atan tutan ise çakal çukaldan farkı yoktur...
Bu adama yazılar kifaye tanıyın sonra yorum yapın derim :)

~. ~

fatal' Alıntı:
Yıllardır tanırım, 15 sene falan oldu herhalde. Ara sıra bağlantımız kopsa da bir şekilde bir yerlerde denk geldik. Evren bizi burada buluşturdu :D Oldukça yardımsever, yetenekli ve dürüst bir arkadaşımız. Ailecek beğenerek izliyoruz. :)

~. ~

Fearless' Alıntı:
Ongun, aslın da aklı başında daima sakin biridir yıllardır öyle tanırım bilirim, efendiliğini hiç bi zaman bozduğunu görmedim. İyi biridir.
Çok kısa oldu kusura bakma :)

~. ~

Bahtiyar' Alıntı:
Delikanli adamdir benim kardesim. Hayattaki idealleri disina cikmayi fazla sevmez. Elinden geldikce bilgisini konusturur. Benim icin yeri cok ayridir kadim dostumun. Iyikilerim listesinin basinda geldigini soyleyebilirim. İlk yillarimizda beni vBulletin'e tesvik etmeseydi sanirim hic girecek cesareti kendim de bulamazdim.:)

Sozunun eridir benim dostum. Tutamayacagi sozu vermedigi gibi nabza gore serbet vermeyi cok iyi bilir. Boyle bir platform kurmak istedigini cok onceden soylemisti bana. Ama girisimler gec oldu, guc olmadi. Bu projenin liderligini en iyi sekilde yurutup, bu forumun en iyi yerlerde olacagina kusku yok.

Meslek hayatinda basarili oldugunu biliyorum. Zeki insanin her alanda basari saglayacagina inananlardanim. Seviliyorsun kardesim.

~. ~

Bende bu röportajın ardından tanıdığım ongunu yazayım. Hayatının her bir gününü dolu dolu ve israfsız geçiren bir adam olduğunu anladım. Her seferinde hırs, azim onun totemi olmuş bence. Benim için o bir 12 parmak :D Gerçekten müthiş bir insansın onguncum. Seni tekrar tanıdığıma, tekrar memnun oldum. Ve ayrıca sanal hayatın boyunca herkesin nickini, isimleriyle birlikte hatırlaman gerçekten muhteşem.. Yolun hep açık olsun ^^

 

Charismax

Back'in Zeka
Yanıt: Röportaj : Regex

kaç dakikada okudum bilmiyorum.. uzun uzun yazılar yazmayı severim ama okumam atlarım genelde .. hepsini okudum ..
@eLfida fare toplamaydı demişti :d
topluydu :) eski fare mauseler lazerli optik değildi top vardı .. röportajı verenden ziyade sende fena röportaj yapıyorsun he hakkını yememek lazım.. devam et ilk ve son olmasın @Regex gerekli cevap vermiş zaten sana :) devamke

@Regex senin kafa yapın bu röportaj'da kendini anlattığın gibi ise.. doğru yere yakınlık göstermişim.. okurken kafam'da film şeridi geçti gerçekten.. ama varya çok iddalı bir röportaj'bu bunu kullanmak isteyenlerde olacaktır . bundan yüzde yüz eminim..
saydığın arkadaşlarının isimlerini ve özgeçmişleri hakkında sayende onlarında bilgilerini almış olduk :) güzel miş bu ya.. baya baya olgunlukla ciddiyetler cevap vermişsin..
yapanın ve katılanın' emeklerine sağlık ben teşekkür ediyorum.. hem teknik bilgilerinin bilgileri hemde özel sorulara muhattaplığından ötürü gayet açıklayıcı net bir tablo çıkmış ortaya..
ayrıca nick' ismimi röportajında geçirdiğin içinde kendimi değerli hissettim.. onun içinde teşekkür ederim..
 
R

Rima

Guest
Yanıt: Röportaj : Regex

Uzun zamandır forumlarda bulunan biriyim. Bir çok röportaj ile karşılaştım lakin; böyle keyifli bir söyleşiye ilk defa rastlıyorum. Gerçeği söylemek gerekirse hiç bir röportajı okuyup, takip etmek gibi bir his oluşmamıştır bende. Birilerinin IRC hayatı ilgimi çekmemiştir. Ama @Regex'i yeni tanıyor oluşumdan ve gerçek anlamda tanımak isteyişimden ötürü bu söyleşiyi günlerdir bekliyordum. Tek bir harf bile atlamadan, büyük bir keyifle de okudum.

Sanal ortamlarda bulunuyor olsam da bu ortamlarda olmak çok fuzuli gibi gelmiştir bana. Faka şu röportajı okuduğumda anlıyorum ki; sanal platformlarda da insan faydalı şeyler yapıp, öğrenme yetisini geliştirebiliyormuş. Sayende bunu da öğrenmiş oldum Ongun. :)

Tanıdığıma çok memnun oldum, umarım uzun yıllar birlikte olabiliriz. En önemlisi de, güzel bir dostluğumuz olur. Başarılarının devamını dilerim.

Tabii belirtmeden geçemeyeceğim bu söyleşinin bu kadar güzel olabilmesinin nedeni sevgili @eLfida cığımın birbirinden güzel soruları olmuş. Emeğine sağlık canım :çiçek:
 

Linux

Member
Yanıt: Röportaj : Regex

Vuuuoooffffff, uzun soluklu ve çok başarılı bir röportaj olmuş.
Öncelikle röportaj için @eLfida `ya teşekkür ederken, sevgili @Regex `e de hiç üşenmeden böylesine güzel, akıcı röportajı okumamıza sebep olduğu için ayrıca teşekkür ediyorum.

Bir çok insan röportaja sırf cevap vermek için kelimeleri ardı ardına ekliyor, ama bu metin gerçek anlamda aydınlatıcı ve kaliteli bir röportaj olmuş.

Var ol Ongun!
 

Kerem

New Member
Yanıt: Röportaj : Regex

Uzun uzun okumak yordu ama güzeldi. Az çok tanıdığımı düşünüyordum fakat Regex 'i hiç tanımadığımı farkettim :) Güzel bir röportaj olmuş @eLfida emeğine sağlık. @Regex 'e de samimi röportajı için ayrıca teşekkür ederim. Okurken, karşımdaymışsın hissini yaşattın.
 

LnX

New Member
Yanıt: Röportaj : Regex

Gerçekten kaliteli bir röportaj olmuş herkesin eline koluna sağlık
 

Set

New Member
Yanıt: Röportaj : Regex

Güzel röportaj elinize sağlık, mesaj yetersizliğinden özel mesaj atamadım ongun için düşünce mi buradan direk belirteyim, ongun ile birbir hiç sohbetimiz olmamıştır ama kısaca şöyle belirteyim birşeyleri basarabilmek için emek gerektirdiğini iyi bilen bir insan, ins hayatı boyunca güzel bir hayat ve güzel insanlarla karşılaşır, tekrardan röportaj için tşkler
 

Takedown

New Member
Yanıt: Röportaj : Regex

canım sıkkındı raportajı okuyunca kendime geldim :)
emeğinize sağlık güzel ve akıcı olmuş, kardeşim Hayatında Başarılar dilerim.
@eLfida emeğine sağlık
 

Ares

New Member
Yanıt: Röportaj : Regex

Yolun acik olsun kardesim, umarim hedeflerine ve gonlunden gecenlere ulasirsin.
Basarilar dilerim.
 

CtrL

New Member
Yanıt: Röportaj : Regex

Son zamanlarda gördüğüm en kaliteli röportaj. Dolu dolu geçmiş, elinize, emeğinize sağlık.

Ongun hakkında; yılların birikimi, yaşanmışlıkları hangisini yazayım.. Başarılarının devamını dilerim.
 

Beatrice

Active Member
Yanıt: Röportaj : Regex

Uzun zamandır okuduğum en keyifli röportaj olmuş hepsini okudum vallahi :)
Emeğinize sağlık.
 

inFerno

New Member
Yanıt: Röportaj : Regex

Selamlar.

@Regex en sevdiğim tarafı gelişimini ve geçmişini anlatırken ego yapmadan hayatına değen insanları dile getirebilmesi. Buda az insanda görülen bir özellik. Ben ona bakınca geçmişi hatırlıyorum bir iç geçiriyorum. Buzuk den bahsetmemişsin yahut ben göremedim :)

Başarılarınız daim olsun.
 
Son düzenleme:

Charismax

Back'in Zeka
Yanıt: Röportaj : Regex

Selamlar.

@Regex en sevdiğim tarafı gelişimini ve geçmişini anlatırken ego yapmadan hayatına değen insanları dile getirebilmesi. Buda az insanda görülen bir özellik. Ben ona bakınca geçmişi hatırlıyorum bir iç geçiriyorum. Buzuk den bahsetmemişsin yahut ben göremedim :)

Başarılarınız daim olsun.

sizi tanımıyorum ama bu yorumunuza dışarıdan biri olarak katılmak istedim kusura bakmazsanız..
Ben ona bakınca geçmişi hatırlıyorum bir iç geçiriyorum dediniz ya aynı şekilde anlattığı geçmişlerde ben olmasamda alakam olmasada geçmişi olanlara buğulu bir bakış atan çocuk hissi veriyor.. kendinizi ne güzel anlatmışsınız bunu ben burada anlatamadıydım bu mirc forumu bana aynen böyle geliyor işte.. oysaki geçmişimdeki takılma yerlerim çok farklı birde..
 
Üst