IRC Forum Sitelerindeki Eksen Kayması

Regex

Administrator
İlk IRC forum sitesi 2004 yılında Tha/PRoFeSSioNaL (dönemin Yuzuk.Net sahibi) tarafından kuruldu. O zamanlar herhangi bir IRC forumu yoktu, sadece mIRC Scripting desteği veren platformlar vardı (Turkcoders, Lantar ve benim yaşımın yetmediği; aklıma gelmeyen daha nice oluşumlar).

2004 yılında kurulan ve halihazırda hâlâ faaliyette bulunan bu IRC forum sitesi ilk 3 yıl sadece IRC içeriğiyle yayın yaptı. Peki nasıldı bu yayın? Şimdiki gibi mi? Değil elbette!

  • Hiçbir sunucunun özel forumu, kategorisi, bölümü yoktu.
  • Şablon doldurmadan açtığınız sunucu tanıtımı direkt silinirdi.
  • Sunucular hakkında haberlerin, polemiklerin olduğu tek bir bölüm vardı. Konular oraya açılırdı.
  • Değil konulara "güncel" yazmak, "teşekkür ederim" bile yazsanız; gönderiniz silinir, teşekkür butonunu (like/beğen o zaman yoktu) kullanmanız istenirdi.
  • Zaman aşımına uğrayan tanıtımlar, haberler vb. bile silinirdi.
  • Değil adminlerin her sunucuya girip nick park etmesi; PM gönderseniz dahi size yanıt vermezlerdi.
  • Ağırlık IRCd ve mIRC Scripting bölümlerine ilişkindi. Gerçekten, muazzam bir gönüllü yardımlaşma vardı. IRC daemon ve mIRC Scripting alanında coderlar, saatlerini harcayarak kullanıcılara ücretsiz yardım sunmaya çalışırlardı. Türkçe mIRC editleyen "ben kodırım ha!" diye ortalığa çıkamazdı.
  • O dönem gerçekten coder olanlar şu an bilişim dünyasında zirveye ulaştılar. bLackStar (Atay Cem ALGEÇ) en son yanlış hatırlamıyorsam @LnX'ten duyduğuma göre Türkiye'de bilinen önemli bir e-ticaret sitesinin yazılım kısmının başındaydı (bu gerçi 5-6 yıl önceki bir bilgi, belki ayrılmıştır adam :)). Keza @inFerno abilerin ve efsane Lobi.Net kadrosunun başında bulunan Lobi.Net sunucu sahibi xtreme (Serkan abi) şu an Türkiye'deki en büyük hosting firmalarından; Alastyr Telekomünikasyon'un firma sahibi.

2007 yılında ReiS (sizin bildiğiniz ReiS Değil, Coşkun GENÇ; eski Zurna.Net sahibi) bahsi geçen platformu satın aldıktan sonra ilk eksen kayması oldu! Nedir peki?

  • 2004-2007 yılları arasında IRC forumları denildiğinde gizli bir tarikatmış gibiydi. Dışarıdan kimse pek bilmezdi. Ancak Coşkun abi aldıktan sonra tam da forumların sükse yaptığı, şaha kalktığı 2008 yılında neden genel forum nimetlerinden de yararlanmayalım diye düşünerek genel kategorileri açtı.
  • Yanlış hatırlamıyorsam FrmTR'den 15-20 bin içerik çekmişti. Genel içeriklere ve daha ziyade kadın kullanıcılara hitabet o zaman başlamış oldu.
  • Bir tarafta IRC konuları, diğer yanda genel içerik harman gidiyordu.

Aslında bu yazdığım formül +10 yıl falan gitti. Tabii bunun bir de şöyle bir faydası vardı;

  • İlgili platform IRC forum alanında tekel olmuştu ve rakipler başkaca bir cazibe sağlamadığı için tutunamıyordu. Röportajımda açıkladım, o yıllar bir dolu projeyle ve en son ircforum.com ile 2012 yılında denedim. Deneyen çok kişi/forum oldu, sonuç baştan belliydi.
  • Forumlara ilgi duymayan, IRC sunucusunu tanıtmak ve gelişmeleri paylaşmak isteyen kişiler sadece tanıtım basıp forumu terk-i diyar eyledikleri için sadece forumcu kitlesiyle devam ediyordu. Kimsenin de aklında bu konuda o şimşek çakmadı, ta ki 2019 yılına kadar!

2019 yılında tam bir eksen kayması yaşandı...

  • Bunun öncüsü kimdir, platform/nick olarak analiz edip burada ödüllendirecek kadar vakıf değilim inanın. Ancak sonuç itibarıyla...
  • Sosyal medyanın bitmeye yüz tutturduğu "IRC" ile "forum siteleri" arasında bir köprü oluşturuldu. Bu sayede hem alternatif IRC forumları tutmaya başladı hem de sunucu-forum etkileşimleri harekete geçti.
  • Artık büyüğünden küçüğüne, her IRC forumunda sunucular için oluşturulmuş özel kategori ve bölümler var. DJ'ler veya sunucu yöneticileri DJ'lerinin anlıklarını paylaştığında hiçbir forum yöneticisi; "Hooop! Spam yapıyorsun ahbap!" deyip o konuyu silmiyor. Çünkü adı üzerinde bir IRC forum sitesi bu. Tabii ki sunucular paylaşımlarını yapacak. Bu anlayış yerleşti.
  • Diğer yandan sunucu sahiplerinin, yöneticilerinin de işine gelen bir nokta oldu. Forumlar o sunucuları kapmak için bir yarışa girdi. Eskiden 2-3 kişi sunucu açtığında, ömrü 2-3 ay oluyordu. Şimdi birkaç kişilik, ivme vadeden yeni bir sunucu açıldığında ilk userlar o sunucuyu forumlarında var olmaları için ikna etmeye çalışan IRC forum sitelerinin yöneticileri oluyor elbette. Bu da forumlar kadar sunucular için de işe yarar, işine gelir bir iş birliği şeklinde kalıtsallaştı.

Son yazdığımı eleştiriyor muyum? Hayır tabii ki, ForumIRC.Com olarak bizim de "Etkileşimli Sunucular" kategorimiz mevcut. Sadece sürecin objektif bir analizini ve özetini yazmak istedim.

Sonuç:

  • Şu an IRC forum siteleri, yıl 2021 olmuş olmasına rağmen hâlâ güzel bir ivme yakalayabiliyor. Hem IRC sunucularıyla destekleşiyor hem de genel içerikleri de barındırdığı için IRC'den bihaber olmayan kişiler açısından yabancılaşılmamış bir sosyal medya görevi görüyor.
  • Keza IRC sunucuları, a-b-c forumların yöneticilerinin sürekli devinim sağlamasıyla sunucularında daha büyük bir hareket ve sohbet olanağını geliştirdiğinden; IRC'den daha fazla verim ve keyif alıyorlar.
  • Bence anahtar kelime tam da bu koordinasyonda yatıyor. Sokaktan geçen adama, 15 yıl önce IRC'yi bırakmış olana bunu anlatsan inanmaz ve "IRC mi kaldı yea" der çünkü sunucularla forumların koordine olduğu son dönemi bilmiyor.
  • Bu sayede şu an IRC forumları, genel forum sitelerinden çok daha aktif forumlar ve önleri daha açık.

Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz?
 
R

Rima

Guest
Yanıt: IRC Forum Sitelerindeki Eksen Kayması

Paylaşımın başlarını okurken çok heyecanlanmıştım. O zamanlar sanki daha iyiymiş içimden "keşke şimdi de böyle devam etseydi" diye geçirmedim değil.

Böyle olmasından rahatsız değilim tabii ki. IRC'ye gönül vermiş insanlar için çok daha avantajlı bir durum ama ForumIRC.com ailesi olarak mütevazi olamayacağım kendimizi tenzih ederek konuşmak istiyorum ki; görüldüğü üzere IRC forumları arasında bu durum büyük bir rekabete ve akabinde düşmanlığa yol açmış bulunmakta. Tekrar üzerine basarak söylemek istiyorum bizim kimseye, her hangi bir IRC forumuna karşı elbette bir düşmnlığımız yok rekabet etmemizi gerektirecek bir durum da yok ama genel olarak durum bu olunca tabii aklımda da "acaba?" gibi bir soru işareti oluşuyor. İlk zamanlarda ki gibi disiplin çerçevesinde devam etmesi sanki daha güzel olurdu diye düşünüyorum :)
 
Üst