Telefonlardaki Karanlık Mod, Söylendiği Kadar Batarya Tasarrufu Sağlamıyor

Dea Dia

New Member
Telefonlardaki Karanlık Mod, Söylendiği Kadar Batarya Tasarrufu Sağlamıyor


Android telefonlara Android 10 ile birlikte gelen karanlık mod özelliği hem cihazın arayüzüne kazandırdığı görünüşü hem de vaad ettiği batarya tasarrufuyla kullanıcıların beğenisini kazanmıştı. Fakat yapılan son çalışmayla birlikte bu kadar beğeni kazanan özelliğin batarya tasarrufu konusunda abartıldığı ortaya çıktı.

Konu mobil cihazlar olunca batarya ömrü en kritik konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda firmalar gelişmiş hızlı şarj teknolojileri ve geniş batarya kapasitelerinin yanında, cihazların bataryalarını daha verimli kullanmalarını sağlayacak olan özellikler üzerinde de çalışıyor.

Bir nevi batarya tasarrufu sağladığı söylenen bu özelliklerden biri de ‘karanlık mod’ olarak karşımıza çıkıyor. Android camiasının Android 10 versiyonu ile tanıştığı bu mod, hem kullanıcılara akşam saatlerinde göz yormayan bir cihaz deneyimi sunmayı, hem de bataryanın ömründen tasarruf edilmesini vadediyordu. Fakat yapılan son çalışma, bunun kayda değer bir tasarruf olmadığını ortaya çıkardı. İşte detaylar:

Ortalama bir kullanıcı için yüzde 3 ile 9 arasında güç tasarrufu sağlanıyor:

1885ca50d71ecdf7da763745a0505c2935db2aa0.jpeg


Purdue Üniversitesinden çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları, OLED panel kullanan Android telefonlara odaklandı. Bunun sebebiyse OLED teknolojisinde siyah renkli alanların yansıtılması sırasında o noktada bulunan ışıkların devre dışı bırakılması ve dolayısıyla tam olarak bir siyah yansıtılırken enerji tasarrufu sağlanıyor olması.

Çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları, kayda değer bir tasarrufun sadece yüzde yüz parlaklık oranında sağlandığını söyledi. Genel olarak Android kullanıcılarının dışarıda olmadıkları sürece parlaklığı yüzde 30 ile 50 arasında tutmaları sebebiyle bilim insanları, karanlık modun batarya tasarrufu konusunda abartıldığını, parlaklık yüzde 30 ile 50 seviyelerinde tutulduğunda sadece yüzde 3 ile 9 arasında tasarruf sağlandığını söyledi. Bilim insanları, bu konuda satıcıların da özellik konusunda kurnaz davrandığını belirtiyor.

webtekno
 
Üst