Telegram ne zaman kuruldu?

eLfida

~Ponçik Hanım~
Yönetici

Dijital dünyada gün geçmiyor ki yeni bir şeyler olmasın. Whatsapp'ın 8 Şubat'tan 2021 sonra kullanıcılarını zorladığı sözleşmeden sonra çoğu insan farklı platformalara yöneldi. Şuan Türkiye'de Whatsapp'dan sonra en yaygın olarak kullanılan mesajlaşma platformalarından bir tanesi de Telegram'dır.

TELEGRAM NEDİR?
Telegram, hız ve güvenlik odaklı bir mesajlaşma uygulamasıdır. Çok hızlı, basit ve ücretsizdir. Telegram’ı tüm cihazlarınızda aynı anda kullanabilirsiniz. Mesajlarınız istediğiniz sayıda telefon, tablet veya bilgisayar arasında sorunsuz bir şekilde eşitlenir.

Telegram ile her türlü mesajı, fotoğrafı, videoyu ve dosyayı (belge, zip, mp3 vb.) gönderebilir ve 200.000 kişiye kadar gruplar veya sınırsız kitlelere yayın yapmak için kanallar oluşturabilirsiniz. Telefondaki kişilerinize yazabilir ve kişileri kullanıcı adları ile bulabilirsiniz. Sonuç olarak, Telegram SMS ve e-postanın birleşimi gibidir ve tüm kişisel veya iş mesajlaşma ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Buna ek olarak, uçtan uca şifreli sesli aramaları da destekliyoruz.

iOS için Telegram, 14 Ağustos 2013 tarihinde yayınlandı. Android için Telegram’ın alfa sürümü 20 Ekim 2013’te resmen yayınlandı. Telegram'ın açık platformunu kullanan bağımsız geliştiriciler tarafından oluşturulan sayısı giderek artan Telegram istemcisi ortaya çıkıyor.

TELEGRAM'IN KURUCUSU KİMDİR?
Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, şimdiki adı Sankt-Peterburg olan Leningrad'da doğdu fakat çocukluğunun büyük bir kısmı babasının işi dolayısıyla İtalya'da geçti. Orta okulu İtalya'da, lise ve üniversite eğitimini Rusya'da tamamladı. 2006 yılında Sankt-Peterburg Eyalet Üniversitesi Filoloji bölümünden mezun olmuştur.

2006 yılının başlarında Facebook'tan etkilenerek VKontakte'yi (şimdilerde VK olarak biliniyor) kurmuştur. Durov ve abisi zamanın büyük bir kısmını VK için harcamış ve şirketin değerini 3 milyar dolardan fazlaya çıkartmıştır.

2011 yılında parlamento seçimlerinde muhalif tutumlarından dolayı hükûmet ile sorun yaşamıştır.

2013 Kasım ayında baskınlar neticesinde kendisine ait VK'nın yüzde 12 hissesini, Rusya'nın en büyük internet şirketlerinden Mail.ru'un sahibi Ivan Tavrin'e satmıştır. Daha sonraları Mail.ru, VK'nin yüzde 52 hissesine sahip olarak en büyük hissedar olmuş ve 2014 yılında geriye kalan hisseleri de alarak VK'nin tek sahibi olmuştur.

TELEGRAM’IN WHATSAPP’TAN FARKI NEDİR?
Telegram, WhatsApp’ın aksine kesintisiz eşitmeye sahip bulut tabanlı bir mesajlaşma aracıdır. Sonuç olarak, mesajlarınıza tabletler ve bilgisayarlar da dahil olmak üzere aynı anda birkaç cihazdan erişebilir ve her biri 2 GB'a kadar sınırsız sayıda fotoğraf, video ve dosya (belge, zip, mp3 vb.) paylaşabilirsiniz. Ve tüm bu verileri cihazınızda saklamak istemiyorsanız, her zaman bulutta saklayabilirsiniz.

Telegram, çoklu veri merkezi altyapımız ve şifrelememiz sayesinde çok daha hızlı ve güvenlidir. Üstelik Telegram'da özel mesajlaşma ücretsizdir ve ücretsiz kalacaktır. Sonsuza kadar reklam yok, abonelik ücreti yok.

API'miz açıktır ve geliştiricilerin kendi Telegram uygulamalarını oluşturmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Ayrıca, herkesin Telegram için özel araçlar oluşturmasına, herhangi bir hizmeti entegre etmesine ve hatta dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılardan ödemeleri kabul etmesine olanak tanıyan geliştiriciler için bir Bot API platformuna da sahibiz.

Ve bu sadece buzdağının görünen kısmı. Daha özel şeyler için bu paragrafa bakmayı unutmayın.

TELEGRAM NASIL VE NE ZAMAN KURULDU?
Merkezi Londra'da bulunan uygulama, 2013 yılında Rus bilgisayar programcıları Pavel Durov ve Nikolai Durov isimli iki kardeş tarafından kuruldu.

2012 yılında Wikimedia Foundation'a 1 milyon dolar bağışlayan Durov, halen bir geliri olmayan Telegram'ı ayakta tutmak için her ay 1 milyon dolar harcıyor. Dört çalışanıyla beraber Airbnb üzerinde ev kiralayarak dünyayı gezmeye devam ediyor ve 100 milyon aylık aktif kullanıcıya ulaşma partisini geçtiğimiz Şubat ayında Barselona'da yaptı.

Uçtan uca şifreleme özelliğiyle birçok özelliği bünyesinde barındıran uygulama, diğer mesajlaşma programlarından farklı olarak binlerce kişinin katılabildiği grupların oluşturulmasına imkan tanıyor. Açık kaynak kodlu uygulamanın kullanım şartlarında yasal olmayan amaçlarla kullanılamayacağı belirtiliyor. Ancak uzmanlar, uygulamanın korsan içeriklerin merkezi haline geldiğini, illegal veri paylaşımı yapanlar, yasa dışı faaliyetler yürütenler ve borsa manipülatörleri gibi kötü amaçlı kullanıcılar tarafından yoğun bir şekilde kullanıldığını aktarıyor.

TELEGRAM'IN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Kısaca Telegramın özellikleri madde madde:

Bulut tabanlı mesajlaşma. Bu sayede yazılım, her platformda saniyeler içerisinde karşınıza gelir, içerik eşleştirilir.
Telefon numarası ile kayıt olunur. Ancak istenilen irtibatlarda telefon numarası verilmeden kullanıcı adı ile görüşme yapılablir.
Gizli sohbet imkânı (İngilizce arayüzde “secret chat”). Telegram, gizli mesajlaşmalardaki yazışmaları ve medya dosyalarını sunucularında saklamaz. Ayrıca bu mesajlar için sistem günlüğü (metaveriler) de tutulmaz. Böylece, Telegram bile sizin kime ve ne mesaj gönderdiğinizi bilemez.
Kendini imha edebilen süreli mesajlar. Gönderilen bir mesaj dilenirse belirlenen bir süre sonunda karşılıklı her iki cihazdan otomatik silinebilir.
Bir mesajı – içeriği sildiğinizde karşı taraftan da otomatik silinmesi
İletinin üçüncü taraflara iletilmesinin engellenmesi
Ekran görüntüsü alındığında karşıdaki kişiye, sohbette iki kişinin de görebileceği şekilde uyarı olarak bildirme
Gizli sohbet (secret chat) olmayan mesajlaşmaları ise sunucularında saklar.
Masaüstü uygulaması (Windows, Linux, OS X) ya da web sayfası üzerinden kullanılabilir. Ayrıca Windows için taşınabilir sürümü mevcuttur. Masaüstü sürümleri, “Gönder” menüsüne Telegram seçeneğini ekler. Masaüstü sürümlerinde “Secret Chat” özelliği kullanılamaz.
Belge ya da farklı biçimlerde her türlü dosyayı gönderebilme. Dosya boyutu 2 GB'ı aşamaz. Toplam paylaşılan / gönderilen dosya adedinde sınır yoktur.
Bilinmeyen numaraların mesaj atmasını önleyebilme
Kişiye özel son görünmeyi kapatabilme
Hatalı yazılan mesajı sonradan düzenleyebilme
Konum paylaşabilme
Sunucuları dağıtık yapıdadır. Yani dünyanın çeşitli yerlerindeki sunucuları sayesinde veri paylaşımı ve eşleştirme oldukça hızlıdır.
Kanallar (botlar), etiketler (stickers)
Ücretsiz ve reklamsız
Öntanımlı ayarlara göre 6 ay boyunca kullanılmazsa hesaptaki dosyalar (mesajlar, medya dosyaları kişi listesi vb.) silinir. İstenirse hesabın silme periyodu ayarlardan 1 yıla çıkarılabilir.
Android ve masaüstü uygulamalarının teması değiştirilebilir.
Proxy desteği
Sesli arama özelliği
Görüntülü arama özelliği

TELEGRAM KİMLER İÇİNDİR?
Telegram, hızlı ve güvenilir mesajlaşmalar ve aramalar yapmak isteyen herkes içindir. İş kullanıcıları ve küçük ekipler; büyük grupları, kullanıcı adlarını, masaüstü uygulamalarını ve güçlü dosya paylaşım seçeneklerini beğenebilir.

Telegram gruplarının 200.000'e kadar üyesi olabileceğinden, düzeni korumaya ve büyük topluluklarda iletişimi verimli tutmaya yardımcı olan yanıtları, bahsetmeleri ve etiketleri destekliyoruz. Bu toplulukların, barış içinde gelişmesine yardımcı olmak için gelişmiş araçlarla yöneticiler atayabilirsiniz. Genel gruplara herkes katılabilir; tartışmalar ve geri bildirim toplamak için güçlü platformlardır.

Eğer resimler daha fazla ilginizi çekiyorsa, Telegram hareketli GIF bulma, sanatsal fotoğraf düzenleyicisi ve açık bir çıkartma platformuna sahiptir (Buradan ya da buradan harika çıkartmalar bulabilirsiniz). Dahası, cihazınızdaki depolama alanı konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Telegram'ın bulut desteği ve önbellek yönetimi seçenekleriyle Telegram, telefonunuzda neredeyse sıfır yer kaplar.

Ekstra gizlilik arayanlar gelişmiş ayarlarımıza ve oldukça devrimci politikamıza göz atmalıdır. Gizlilik istiyorsanız, cihazınıza özgü Gizli Sohbetlerimizi kendi kendini yok eden mesajlar, fotoğraflar ve videolar ile deneyin ve uygulamanızı ek bir parola ile kilitleyin.
 
Üst